Το 4ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο αναμένεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στο Ηράκλειο, όπου θα αναδειχτούν τόσο ο κομβικός ρόλος της Κρήτης για την ενεργειακή κάλυψη όχι μόνο της χώρας αλλά και της Ευρώπης, καθώς επίσης και οι μεγάλες προκλήσεις αλλά και τα “αγκάθια” που ορθώνονται τα προσεχή χρόνια για το νησί μας στο ενεργειακό μέτωπο, με σημείο αναφοράς φυσικά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Το συνέδριο, που διοργανώνεται από το Cretan Energy Conference, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, θα λάβει χώρα στις 6 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο (στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς”) και στις 7 Σεπτεμβρίου στα Χανιά (στα κεντρικά γραφεία της ΑΝΕΚ LINES), με χορηγό την “ΚΡΗΤΗ TV” και με κεντρικό συντονιστή τον διευθυντή ειδήσεών της, Γιώργο Σαχίνη.
Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων και διακεκριμένοι επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό θα “φωτίσουν” κρίσιμες πτυχές γύρω από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Κρήτη στην ενεργειακή-γεωστρατηγική σκακιέρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Το 4ο κατά σειρά Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο, που θα φιλοξενηθεί σε Ηράκλειο και Χανιά το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου, θα λάβει χώρα εν μέσω γενικής κινητικότητας, εξελίξεων και διεργασιών στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως μέσα από αυτό το συνέδριο αναδεικνύεται ο ρόλος της Κρήτης τόσο ως πύλης ενεργειακής τροφοδοσίας της υπόλοιπης Ελλάδας και των κρατών-μελών της Ε.Ε., όσο και ως γεωγραφικού χώρου.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το 4ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να συζητήσουμε τις μεγάλες γεωπολιτικές και αναπτυξιακές παραμέτρους που εμφανίζονται για τη χώρα και ιδιαίτερα για την Κρήτη. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, έχουμε την αδιαμφισβήτητη πια συμμετοχή της χώρας στο αναδυόμενο και πολλά υποσχόμενο ενεργειακό περιβάλλον της ΝΑ Μεσογείου (μαζί με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο), ως νέας πηγής τροφοδοσίας της Ε.Ε. και όχι μόνο, την ανάπτυξη των αγωγών φυσικού αερίου με προεξάρχοντα τον EeastMed, κυρίως όμως έχουμε την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα σε βασικές αρχές του Δικαίου της Θάλασσας.
Σε αναπτυξιακό επίπεδο, η ανακάλυψη και αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί μια σοβαρότατη πηγή δημιουργίας νέου εθνικού πλούτου και νέων θέσεων εργασίας, με κορυφαία συμβολή στην επίλυση του μεγάλου συνταξιοδοτικού προβλήματος, μέσα από την εφαρμογή των προβλέψεων του Ν. 4162/3013 για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύεται ο κορυφαίος ρόλος της Κρήτης, τόσο ως πύλης ενεργειακής τροφοδοσίας της υπόλοιπης Ελλάδας και των κρατών-μελών της Ε.Ε., όσο και ως γεωγραφικού χώρου, του οποίου αίρεται η πολλαπλή ενεργειακή απομόνωση, με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη.
Το σημαντικότερο στοιχείο όμως της συγκυρίας συνιστά η ανάγκη να μη χαθεί άλλος πολύτιμος εθνικός χρόνος στην πολυδιάστατη αξιοποίηση αυτού του νέου εθνικού συγκριτικού πλεονεκτήματος, τόσο για γεωπολιτικούς όσο και για οικονομικοκοινωνικούς λόγους. Τόσο στις εισηγήσεις στο 4ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο, όσο και στην ειδική έκδοση του ΙΕΝΕ “Ελλάς-Κύπρος στη Νέα Ενεργειακή Εποχή”, που μόλις κυκλοφόρησε, με πρόλογο του προέδρου της Κύπρου κ. Νίκου Αναστασιάδη, καταγράφω τις προτάσεις μου για τις 10 βασικές εθνικές ενεργειακές προτεραιότητες: Συνεχής προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας στις έρευνες υδρογονανθράκων και τους αγωγούς, δυνατότητες για επενδύσεις άνω των 50 δισ. ευρώ, οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας, καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας, και διαμόρφωση ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου κυκλικής οικονομίας».
Ενθαρρυντικό υπόβαθρο και αισιοδοξία
Υπενθυμίζεται πως το δικό του μήνυμα ενόψει του 4ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου είχε στείλει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Upstream κ. Ιωάννης Γρηγορίου, ο οποίος ανέφερε: «Η στρατηγική ανάπτυξης της ΕΛ.ΠΕ. στην έρευνα υδρογονανθράκων επικεντρώνεται στην Ελλάδα με την απόκτηση δικαιωμάτων σε 10 περιοχές στη Δ. Ελλάδα, με εταίρους τις μεγαλύτερες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil, Total, Repsol και Edison.
Οι πρόσφατες γεωλογικές μελέτες της ΕΛ.ΠΕ., σε συνδυασμό με τις σημαντικές ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργούν ένα ενθαρρυντικό υπόβαθρο και αισιοδοξία για τις έρευνες στην Ελλάδα. Ήδη έχουν αρχίσει οι έρευνες στον Πατραϊκό, όπου σχεδιάζεται η πρώτη γεώτρηση για να ερευνήσει στις αρχές 2020 ένα γεωλογικό στόχο της τάξεως των 140 εκατ. βαρελιών πετρελαίου».
Ο ίδιος κατέληξε: «Τα πιθανά επιτυχή αποτελέσματα αυτών των ερευνών, πέραν της ιδιαίτερα σημαντικής συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σε συνδυασμό με τις ανακαλύψεις στην Κύπρο, θα δημιουργήσουν νέα γεωπολιτική δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα διευκολύνουν σημαντικές αποφάσεις για νέες οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση προς την κοινωνία, αλλά και επιταγή της αυστηρής υπάρχουσας ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος των μοναδικών θαλασσών και βουνών μας. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, σε συνύπαρξη με την αγροτική οικονομία, την αλιεία και τον τουρισμό, έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι είναι εφικτή στη χώρα, ενώ η προσδοκώμενη συνεισφορά του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα υλοποιεί τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους της κλιματικής αλλαγής για το 2030-2050».