Ευγενία Τσατσάκη

Αρχαιολόγος,

Η Ευγενία Παναγιώτου Τσατσάκη γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι πτυχιούχος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας, Θεωρίας της Επιστήμης και του Πανεπιστημίου Κρήτης, του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας Τέχνης. Εξειδικεύτηκε στην ειδική αγωγή υπό την αιγίδα του ΕΚΠΑ, του Κέντρου Μελέτης Ψυχοφυσιολογίας και Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού τμήματος Δ.Ε.
Εργάζεται ως αρχαιολόγος. Συμμετείχε στο εργαστήριο ελληνικής παλαιογραφίας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Με αφορμή την συμμετοχή της στο 12ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο με θέμα «Μετακινήσεις σκλάβων, κουρσάρων, πειρατών, μεταναστών» ως επικεφαλής ομάδας εργαστηρίου παλαιογραφίας Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης-Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Ηρακλείου, παρουσίασε μέσα από χιλιάδες νοταριακά έγγραφα, πρωτογενή, αδημοσίευτα και δημοσιευμένα, δραματικές διαδρομές ανθρώπων. Το 2017 έλαβε μέρος στο 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Γόρτυνας με θέμα «Το προσκύνημα ως τόπος συνάντησης ανθρώπων, λαών, θρησκειών, πολιτισμών».
Στο forum της επιστημονικής ημερίδας του Δήμου Ηρακλείου με θέμα «Παιδεία και εκπαιδευτικό σύστημα στην Βενετοκρατούμενη Κρήτη», εμβάθυνε και ανέδειξε την «Αγραμματοσύνη και την ιδιωτική εκπαίδευση μέσα από συμβάσεις εργασίας της εποχής».
Το 2016 απασχολήθηκε εθελοντικά στην ταξινόμηση δικαστικών αρχείων και ειδικότερα στην ψηφιοποίηση, καταλογογράφηση και μεταγραφή του αρχείου της Επαναστατικής Επιτροπής Αρχανών (1897-1898). Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχεία Ν. Ηρακλείου.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και επιμορφωτικών σεμιναρίων σε θέματα Παιδείας, Εκπαίδευσης, Ευρώπης, Παγκόσμιας και τοπικής Ιστορίας, Ενέργειας.
Αρθρογραφεί από το 2010 μέχρι σήμερα σε τοπικές, αθηναϊκές εφημερίδες και σε τοπικούς ειδησεογραφικούς διαδικτυακούς τόπους.

Talks