Μαρίκα Καραγιάννη

Energy Expert,

Η Μαρίκα Καραγιάννη είναι ειδική επιστήμων στο Δίκαιο και τις Διεθνείς Σχέσεις, με εξειδίκευση στα ευρωπαϊκά και διεθνή ενεργειακά θέματα, με επίκεντρο τη Ρωσία, την Κασπία- Κεντρική Ασία, την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή ΜΕΝΑ(Middle East- North Africa).
Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος με θέμα «Η θεσμική διάσταση της εκμετάλλευσης των υποθαλασσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κασπία» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα χωρών Ευξείνου Πόντου και Post Doc του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα «Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου της Ε.Ε. ως εναλλακτική της Ρωσίας πηγής προμήθειας φυσικού αερίου».
Διετέλεσε Δικηγόρος παρά Πρωτοδίκαις και μέλος του ΔΣΑ (1998- 2006). Υπηρέτησε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου (2000), ως ειδική σύμβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών Δρ. Ε. Στυλιανίδη (2004- 2006) για θέματα διμερών οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία και τις χώρες ΚΑΚ και ειδική σύμβουλος του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα (2006- 2007). Επίσης, ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας για τον πετρελαιαγωγό Burgas- Alexandroupolis και τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, Συντονίστρια της Ελληνικής Προεδρίας στον ΟΣΕΠ (Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, 1/11/2004- 30/4/2005) και ειδική επιστήμων για την ενέργεια στον ΟΣΕΠ- ΔΙΚΕΜΕΠ (2000- 2004). Κατά τη διετία 2004- 2005, ήταν επίσης Εξωτερική Συνεργάτης στο Woodraw Wilson Center, Washington DC. Από το 2006 είναι μόνιμη εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Είναι εγγεγραμμένη εκλογική παρατηρήτρια του ΟΑΣΕ και της Ε.Ε. και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκλογικές αποστολές στη Γεωργία, το Κιργιστάν (2005), την Αρμενία (2007), το Αζερμπαϊτζάν (2008) και την Τυνησία (2018).
Έχει διδάξει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Χωρών Ευξείνου Πόντου (2010), στη Διπλωματική Ακαδημία του Αζερμπαϊτζάν, Baku Summer Energy School (2017, 2019), είναι εξωτερική επιστημονική συνεργάτης και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (2018, 2019), επιστημονική συνεργάτης του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.
Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε διεθνή ενεργειακά συνέδρια και δημοσιεύει τακτικά στον ελληνικό και διεθνή ενεργειακό τύπο και σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων για την Κασπία και για τα διεθνή συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης υποθαλασσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αυτή την περίοδο ετοιμάζει το τρίτο για το ρόλο των περιφερειακών συγκρούσεων στην ενεργειακή ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία. Ταξιδεύει συχνά στην Κασπία, τη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή και γράφει τακτικά σε www.energia.gr, www.energypress.gr, www.neweurope.eu, www.eurasianet.org.

Talks